مواجهه با شرایط سخت نیازمندان می تواند احساسات هر بیننده ای را جریحه دار کند و حتی گاهی می تواند باعث بروز واکنش های احساسی هیجانی، بدون تامل و غیر خردمندانه شود. این شرایط چه ساختگی باشد چه واقعی، باید مورد تامل بیشتر قرار بگیرد تا در صورت وارد عمل شدن، منجر به پشیمانی و نومیدی نشود.
کمک کردن و دستگیری از دیگران لذت بخش است و کمک کننده را از لحاظ روحی ارضا می کند. در جامعه پویا، افراد جامعه از خدمات بهره مند می شوند اما چنانچه شکافی ایجاد شود، آن را با همدلی و مشارکت پر می کنند نه با ترحم و دلسوزی.
حال که کمک مستقیم به نیازمندان می تواند تبعات منفی در پی داشته باشد، بهترین راه، کمک و حمایت از طریق موسسات خیریه و نهادهای مردمی معتبر و شناخته شده ای است که می توانند بین نیکوکاران و نیازمندان رابطه ای منطقی و پایدار برقرار کنند. با توجه به محور فعالیت، این موسسات در زمینه های مختلفی چون ارائه خدمات تحصیلی و آموزشی، بهداشتی و درمانی، روانشناسی و مددکاری، معیشتی، فرهنگی، اشتغال زایی و کارآفرینی و سایر خدمات ضروری فعالیت می کنند.
به عنوان مثال، موسسه خیریه دارالاکرام موسسه ای غیرانتفاعی است که به دلیل اعتبار و حُسن شهرت، با همراهی نیکوکاران و سفیران سرشناس، طی 20 سال در عرصه حمایت از تحصیل دانش آموزان مستعد فاقد سرپرست موثر در سراسر کشور فعالیت نموده و در حال حاضر دارای 23 شعبه در کشور و حدود 7000 دانش آموز بورسیه شده است.
این موسسه علاوه بر اختصاص بورسیه تحصیلی به دانش آموزان واجد شرایط که توسط حامیان تامین منابع می شود، با کمک بانیان به ارائه خدمات پنج گانه به این دانش آموزان و خانواده های کم برخوردارشان می پردازد. خدمات بهداشتی و درمانی، معیشتی، روانشناسی و مددکاری، فرهنگی و آموزشی، کارآفرینی و اشتغال زایی از جمله خدماتی است که در اختیار این خانواده ها قرار می گیرد.
شما نیکوکار متعهد و مسئول می توانید با مراجعه به سامانه آنلاین به مهربانی و هم چنین مراجعه حضوری از نحوه عملکرد این موسسه مطلع شده و به بررسی های لازم بپردازید و در این مسیر با ما همراه شوید.